Anestezili Emar (MR) Nedir?

Anestezili emar, en çok tercih edilen ve daha çok hareket etme potansiyeli yüksek olan hastalar için seçilen emar yöntemidir. Manyetik rezonans görüntüleme tekniği olan emar birçok hastalığın tanı aşamasında kullanılan bir yöntemdir. Her geçen gün daha da gelişme kaydeden ve yediden yetmişe her yaş grubuna ait hastaların teşhisinde kullanılıyor.

Geçmişten günümüze oldukça çeşitli şekillerde ve alternatiflerde kullanılan anestezili emar, aslında hastanın hareket etmemesi için tercih edilen bir emar yöntemidir. Bebekler için de, çocuklar için de, yetişkinler için de, yaşlılar için de ve hatta engelli bireyler için de kullanılması gayet uygun olan bir emar yöntemidir.forcedrug.net

Vücuda anestezi verilmesinin temel amacı, hastanın emar çekimi boyunca hareket etmemesini sağlamaktır. Özellikle de yaşlı olan ve bunama gibi bilincini kontrol edemeyen hastalarda direkt olarak bu emar yöntemi tercih edilir.

Bebeklerde ve çocuklarda ise, emar tüpünün içinde hareket etme olasılığı daha fazladır. Ağlama, korkma, anne ya da babayı isteme durumlarında bebekler ve çocuklar bilinç içi ya da dışı olarak hareket edebilirler. Bu durumda, hareketliliği en uygun şekilde ortadan kaldıran yöntem anestezi verilen emar yöntemidir.

Anestezili Emar (MR) Nasıl Çekilir?

Standart emar çeşitlerinde olduğu gibi hasta öncelikle geniş ve bol kıyafet giydirilir ve metal tüm parçalar üzerinden alınır. Hasta psikolojik ve fiziksel olarak emar çekimine hazır hale geldikten sonra, durumuna bağlı olarak anestezi uygulaması yapılır. Anestezi vücuda verildikten kısa bir süre sonra hasta uyku durumuna geçer ve hareketsiz kalır.

Hareketsiz kalınması amacıyla uygulanan anestezili emar, dakikaları alabilir. Bebek, çocuk, yetişkin ve yaşlıların yanı sıra bilincini kontrol edebilmesine rağmen korkuya kapılan ve bu korkudan ötürü hareket etmeye meyilli olan hastalar da bulunuyor.

Nefes darlığı çekebilen, kendini hareketsiz sabit bir şekilde tutamayan, ağrısı olan, sırt üstü ya da yüz üstü gibi konumlarda uzun süre duramayacağını dile getiren hastalar için de en uygun yöntem anestezili emar olarak bilinir. Vücuda verilen anestezinin etkisi emarın süresine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Anestezili Emar (MR) Çekimi Kimlere Uygulanır?

Emar tüpü büyük bir mıknatıs gibi düşünülür ve dışarıdan bakıldığında ürkütücü bir havası vardır. İçerisine girecek olan hastalar içeride boğulacak gibi hissedeceklerini düşünürler. Bu korkudan ötürü emara girmek istemez ve endişeye kapılırlar.

Ancak kim olursa olsun ve hangi yaş grubu olursa olsun emara girilmesi gerektiğinde girmek zorunludur. Bu nedenle nefes darlığı, bayılma, korku, kaygı, endişe gibi durumlara karşı önlem almak ve bu durumlar sonucunda hastanın hareket etmesini önlemek için anestezili emar en uygun olan emar yöntemidir.

Hastanın vücuduna verilen anestezi sonucunda hasta uyku durumuna girer ve emar tüpüne uyurken sokulur. Böylece hastanın her ne sebepten olursa olsun hareket etme durumu engellenmiş olur. 

Bebekler, çocuklar, fobisi olan yetişkinler, bunama durumu olan yaşlılar ve belirli bir pozisyonda uzun süre kalamayacak olan hastalar için bu emar yönteminin kullanılması çok daha uygundur.

Aynı zamanda anestezi verilecek doz hakkında, işlem öncesi ve sonrası hakkında tüm yaş grubu hastalara detaylı bilgilendirmeler de yapılır. Anestezinin dozu, emar tüpü içerisinde kalınacak olan dakikalara bağlı olarak değişebilir.

Vücudun direnci ve yaş grubuna uygun olarak da verilen doz, işlem sonrasında hastanın kolaylıkla uyanmasına olanak sağlar. Dozun içeriği hakkında da gerekli olan tüm bilgiler hastalara yakinen verilir.

Bebeklerde Anestezisiz Emar (MR)

Bebekler, emar çekiminde en fazla zorluğu çıkaran yaş grubudur. Bebekler henüz bazı şeylerin farkında olmadıkları ve çok küçük oldukları için, emar tüpüne girdikleri zaman ağlama, korkma, kıvranma, sağa sola dönme ve anne babasını isteme gibi durumlara meyillidir.

Özellikle de emar tüpü çalışmaya başladığı zaman çıkan sesten irkilerek ağlamaya başlayan bebekler emarın çekilmesinde büyük bir sorun yaratırlar. Sonuç ne olursa olsun bebekler hareket ettikleri andan itibaren emar çekimi bozulur ve başa dönmek zorunda kalırlar.

Bebekler henüz hazırlık aşamasında ve MR odasına girildiği aşamada dahi zorluk çıkarmaya ve kaçmaya meyilleşmeye başlarlar. Bu nedenle bebeklerin hareket etmesini engelleyecek olan en önemli ve en uygun emar yöntemi anestezi verilen yöntemdir.

Bebeklerin hareket etmemesi için, tüp içerisinde korkmaması ve uyurken emar çekimi yapılabilmesi için anestezi verilebilir. Bebeklerin yaşına uygun şekilde, tüpte kalacakları saate ve dakikaya göre ve özellikle de çekim yapılacak alana göre anestezili emar uygulanır.

Anestezili Emar (MR) Fiyatları 2022

Kamu kurumlarında ve özel sağlık kurumlarında yapılan anestezili emar fiyatlarında değişiklikler meydana gelebilir. Hastanelerin doluluk oranlarına göre özel bir kurumda yaptırmak zorunda kaldığınızda, bütçenizi de göz önünde bulundurmanız gerekir.

Ancak yapılacak olan emarın türüne, anestezi verilip verilmemesine, vücudun hangi bölümlerinin inceleneceğine karar verildikten sonra ve emar çekimleri yapılıp sonuçlar alındıktan sonra ne kadar ücret ödenmesi gerektiğine dair de bilgilendirmeler yapılır.

Bu nedenle bütçenize uygun emar çekimi yaptırabilmek için sizler de önce detaylı bir araştırma yapabilir ve ardından nerede emar çektirmek istediğinize karar verebilirsiniz. Fiyatlarının yanı sıra bir de anestezinin uygulanıp uygulanmaması söz konusudur.

Anestezili emar fiyatları 2022 sabit olmamakla beraber, yapılacak olan tetkiklere bağlı olarak ve hangi sağlık kuruluşunda yapıldığına bağlı olarak da değişiklik gösterebilir.